News

Venizum startade i år och har miljardbolag som kunder – nu vill osannolika duon springa

youtube preview 2

Salesforce behövde hjälp med översättningar. Då vände de sig till Håkan Sjöberg som vände sig till Maziar Nodehi. Nu har de jättar som Wish och Mary Kay på kundlistan – men är långt ifrån nöjda.

När Breakit skulle dela ut priset för Årets nykomling på SaaS Summit i veckan så var det en kanske något annorlunda duo som klev upp för att ta emot vinnardiplomet. Något som Venizums medgrundare Maziar Nodehi själv påpekade – och lyfte fram faktumet att det skiljer 30 år mellan honom och kompanjonen Håkan Sjöberg

Men åldern är inte allt som skiljer grundarna åt. Idag har Maziar Nodehi prisats på Forbes omtalade 30 under 30-lista och startat flera bolag. Men han har också pratat öppet om en tuff uppväxt med hemlöshet i ungdomen.

“Det var inte lätt att få jobb i den situationen. Så jag fick lära mig att bygga bolag. Tog hela tiden fram olika idéer, bolag och event. Till slut lärde jag mig om SaaS och förstod vilken lönsamhet och skalbarhet som fanns där.”

 

Vilken situation?

“Jag var ung, från fattig0a familjeförhållanden. Uppväxt i förorten och inte Stockholms innerstad. Jag har fått fokusera på mitt nästa steg hela tiden och att bygga upp mig själv.”

Vägen till SaaS-branschen gick genom Serendipity-sfären. Men den resan vill Maziar spara till en annan gång. Istället vill han prata om äventyret som han befinner sig i just nu tillsammans med sin medgrundare.

Bolaget har en tjänst som gör realtidsöversättningar möjliga i affärssystem med fokus på Salesforce.

Kollegan Håkan Sjöberg träffade han för några år sedan, efter att de båda har varit inne i SaaS-svängen på olika håll och tillsammans investerat i olika projekt. Den gemensamma satsningen tog fart när molnjätten Salesforce hörde av sig – berättar Maziar:

“Jag har varit en SaaS-nörd de senaste 10 åren, byggt upp flera projekt och tagit dem till marknaden. Håkan är en Salesforce-nörd och tillsammans har vi blivit Salesforce SaaS-nördar. Salesforce hörde av sig till Håkan om ett projekt och han hörde av sig till mig innan vi tog ett möte med dem. De hade insett att de hade ett problem med att inte kunna erbjuda översättningar, och undrade om vi kunde lösa det åt dem. Vi tog oss an utmaningen och har börjat rulla ut till stora kunder nu.”

Totalt tog det mellan se och sju månader att starta och finansieringen stod grundarna för själva. 

Nu har det gått nio månader sedan bolaget lanserade, men trots det så har de idag årligen återkommande intäkter på två miljoner kronor, enligt grundaren. Bland kunderna finns jättar som Wish, Air France och Mary Kay.

“Gemensamt för våra kunder är att det är globala bolag med i snitt 4 miljarder dollar i omsättning och som är aktiva på över 50 marknader”, säger Maziar. 

Nu är målet 100 miljoner i årligen återkommande intäkter inom tre år. Dessutom planerar bolaget att försöka ta in en första A-runda på 30 miljoner kronor för att gasa ytterligare.

 

Du valde att lyfta fram dina och Håkans olikheter när ni tog emot priset på SaaS Summit. Varför då?

“Varje gång människor frågar hur vi har lyckats så bra på så kort tid så säger lyfter jag fram de här skillnaderna. Det pratas mycket om mångfald, men oftast bara med fokus på länder och bakgrund. Ålder är också en viktig faktor, jag och Håkan lär oss massor från varandra varje dag.”

Utöver de operationella grundarna Maziar Nodehi (intäktschef) och Håkan Sjöberg (vd) räknas även paret Christopher och Anna Engman som grundare. De två sistnämnda har bland annat grundat energilagringsbolaget Minestorage.

Sedan tidigare backas bolaget av Silver Lakes tidigare vd Jonas Lind (styrelseordförande i Venizum) och Tobii-medgrundaren Mårten Skogö. Maziar Nodehi vill däremot inte säga om de två profilerna har investerat i bolaget eller om de backar dem på något annat sätt.

Venizum har idag kontor i Stockholm, Marbella och i Bangalore och är 15 anställda.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

venizum icon white
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.